Kundtjänst telefon: 08-64 05 123 | E-post: info@lampsladdar.se
Varumärken / Örsjö Belysning

Örsjö Belysning

Örsjö Belysning finns i det sydöstra hörnet av Småland - i ett område som är känt för sina duktiga tillverkare. Örsjö Belysning är inget undantag med sin över 70-åriga erfarenhet med produktion av belysning i hög kvalitet.


1 artikel
Sortering:
Antal:
1 artikel

Örsjö Belysning – Svensk design och kvalitet!

Örsjö Belysning är beläget i Småland i ett område som är känt för sina duktiga producenter. Örsjö Belysning stämmer väl in i den bilden då de har över 70 års erfarenhet med produktion av belysning i hög kvalitet. Företagets erfarenhet, flexibilitet och breda sortiment gör det möjligt att uppfylla kunders höga krav. Örsjös sortiment är utvecklat tillsammans med några av Skandinaviens ledande designers med fokus på funktion, innovation och personlighet.

Örsjö Industri AB grundades 1948 av Simon Jonsson, Sture Jonsson och Edvin Thorén. Huvudverksamheten var då UNI-rödfärg och metalldetaljer som kontaktstift till Televerket. I takt med att efterfrågan på metallkomponenter ökar utveckla Örsjö sin produktion till att även innefatta snibbsträckare till textilindustrin och pipnavlar till glasindustrin.

1952 inleder Örsjö ett samarbete med IKEA och de producerar i många år lampor åt IKEA. Först enbart vägglampor men genom åren tillkom även bordslampor och taklampor. På sextiotalet köper Jan Sundberg företaget och Helmer Andersson anställs som verkmästare och formgivare. Helmer designar olika elektriska fotogenlampor och klassikern Edward vilken Örsjö Industri AB tillverkar och röner mycket framgång med. Lampor med glas ifrån Böhlmark-Pukeberg blir en stor succé. Man får ett eget sortiment och försäljningen sker mestadels till elaffärer.

1979 får Örsjö ensamrätt på Orrefors belysningsglas och en ny kollektion kommer fram. Orreforsglas tillsammans med Örsjös hantverk blir snabbt populärt. I samma veva lämnar IKEA som uddragsgivare efter en prisdiskussion och Örsjö tappar 30% av omsättningen med det. Efter några tynande år köps företaget 1994 av Roland Hjalmarsson som ser potential och inser att sortimentet blivit aningen gammalt och ur tiden.

År 2000 byter företaget namn till Örsjö Belysning och en designsatsning kallad Norrsken drar igång. I projektet deltar Mats Teselius, Claesson Koivisto Rune, Formbyrå 4 samt Jonas Bohlin tillsammans med en skolklass från Nybro. Det blir starten på Örsjö Belysnings designutveckling och det Örsjö vi känner idag.

Idag är Örsjö Belysning ett mycket välkänt varumärke som lyckats nå stora framgångar både i offentlig miljö och i designintresserade människors hem.

Bright 1-2-3 är återförsäljare av Örsjö lampor

Vi på Bright 1-2-3 har lång erfarenhet av belysningen från Örsjö och goda kontakter med hela deras organisation. Tack var det lyckas vi vara tidigt ute med nyheter, fixa snabba leveranser och kunna lämna snabba offerter på specialtillverkade Örsjö-lampor. Vi har genom åren levererat ett antal specialbyggen så tveka inte att fråga oss om du till exempel önskar en extra lång Starskena eller än annat antal lampor än de vanliga Star 1, Star 3, Star 6 och Star 9. I vår butik i Sickla Köpkvarter hittar ni alltid ett aktuellt och väl utvalt sortiment av både klassiker och nyheter från Örsjö Belysning. Hantverk är vackert och elegant men det tar också tid att producera vilket avspeglar sig i priserna och leveranstiderna. På Bright 1-2-3 strävar i efter att försöka hålla de mest populära Örsjö-lamporna i lager och fyller löpande på med produktionstiden i åtanke.

Jonas Bohlin och Örsjö Belysning

Jonas Bohlin kom in i det tidiga arbetet med att sätta ny kurs för Örsjö Belysnings design och har nästan kommit att bli symbios med deras varumärke idag. Han har designat många av deras absoluta storsäljare som Taklampan Kvist, spotlightserien Star och golvlampan Atom. Läs mer om Jonas Bohlin på vår sida för formgivare.

Star 3, Star 6 & Star 9 av Jonas Bohlin

Den i särklass mest kända armaturen som Örsjö Belysning tagit fram. Ännu idag har den samma status och är en lampa som vi levererar till alla möjliga rum och användningsområden. Skenorna är konstruerade så att du lika smidigt kan använda dem på vägg som i tak. De går även att pendla ner över ett bord eller en köksö. Oftast placeras Star 3 och Star 6 i vardagsrum, för att till exempel belysa en bokhylla, eller i en korridor där man får en kombination av allmänljus och riktat ljus på till exempel tavlor. Sedan reglerna för IP-klassning i badrum lättades i en EU-anpassning så sätter många av våra kunder Star även där idag. Är ni intresserade av att göra det så får man vara noga med att den hamnar i en zon där IP20 är tillräckligt.

Taklampa Kvist, Ytterligare en favorit av Jonas Bohlin

Kvist blev resultatet av Jonas Bohlin och Örsjö Belysnings första samarbete. En produkt som kommit att bli en modern klassiker och lite som ett signum för varumärket. 1999 lanserades första upplagan av Kvist, en serie som på många vis står för de ledord som kan beskriva Jonas Bohlins formgivning ”funktion, innovation och personlighet”. Formen är sparsmakad och funktionell med dimbara, justerbara ljusenheter och bygger på inspiration från björkens grenar.

För Örsjö Belysning är det viktigt att jobba med högkvalitativa material. De har därför valt att tillverka i gedigen mässing och koppar. Ett levande material som förändras över tid, mörknar, skiftar och bara blir vackrare och vackrare för varje år som går. Sladden är generös på 5 meter. Den del av sladden som inte används, viras upp på lampans krok och blir en del av utförandet och skapar därmed en extra accent.

Kvist finns i följande storlekar, Kvist 4, Kvist 6 och Kvist 16.

Bordslampa Plissé – En nyhet som är här för att stanna!

Bordslampan Plissé White Edition är en textil bordslampa formgiven av designstudion Folkform. I den skulpturala serien armaturer helt i vit utmanas plisseringens finkänsliga konst. Lampan blev nyligen utsedd till ”Årets Belysning 2022” av tidningen Residence med motiveringen: ”Ett sofistikerat ljussmycke som lyfter in det försummade plisseringshantverket i ett samtida sammanhang”. Plissé Bordslampa är en nyhet från Örsjö Belysning som lanserades under våren 2022 och fick ett snabbt erkännande av branschfolk, media och belysningsintresserade.

Klassiska läslampor – Serien Puck för alla behov

Puck är en stilren serie lampor som blivit en favorit genom sin förmåga att ge bra ljus, sin flexibilitet och form. En serie lampor som trots sin strama stil känns mjuk. Puck är formgiven av belysningsdesignern Åke Hultgren redan 1987 och har sedan dess blivit en sann klassiker som aldrig går ur tiden. Pucks enkla och tidlösa formspråk gör att den lätt smälter in i många olika miljöer. Idag tillverkas Puck i fem standardfärger som bordslampa, golvlampa, vägglampa och takspotlight. När serien först lanserades var den gjord för en halogenlampa med bajonettfattning men har på senare år uppdaterats med LED-ljuskälla.

Fasadbelysningen Tratten från Örsjö är en av våra favoriter

Tratten formgavs under 1960-talet av Hans Agne Jakobsson i Markaryd och har sedan dess producerats av Örsjö utan avbrott. Kännetecknande för Hans Agnes formgivning var strävan att arbeta med material som bidrog till att skapa varmt och behagligt sken ur armaturerna. Därför tillverkas Tratten i koppar och mässing. Den första modellen av Tratten togs fram för utomhusbruk och med dess härliga, äkta material så får armaturerna en fin patina över åren. Helt enkelt material som åldras med värdighet. På senare år har Örsjö Belysning tagit fram en mindre variant, Tratten Mini, som lämpar sig väl även för inomhusbruk som till exempel bredvid en spegel i badrummet eller i en korridor.

Takkronan Karamell, för finsmakare både i belysning och vin

Med lekfullhet i sinnet och kanske ett visst vinsug så formgav Jonas Bohlin denna fantastiska armatur. Karamell ger ett stämningsfullt ljus till bordet och håller vinglasen nära till hands när det finns tillfälle att skåla. Den råa mässingen och de gracila kristallglasen bildar tillsammans en enhet med inbördes vackra kontraster. Karamell sprider ljuset genom kristall och lämnar skuggor av smak och sötma.

Här hittar du mer om Örsjö Belysning, deras verksamhet, historia och produkter.


Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan