Kundtjänst telefon: 08-64 05 123 | E-post: info@lampsladdar.se
Varumärken / Louis Poulsen

Louis Poulsen

Det danska belysningsföretaget Louis Poulsen är med sin enkelhet och tidlösa design världsberömt för sina designlampor. Louis Poulsen har sedan 1920-talet använt sig av framstående arkitekter och formgivare för att producera lampor av hög kvalitet och design.


Filtrera Visa 1 artikel
1 artikel
Sortering:
Antal:
1 artikel

Louis Poulsen – Ett belysningsvarumärke med lång historia

1924 skapade Poul Henningsen sin inflytelserika lampa PH för Louis Poulsen och hans syn på dubbelheten hos design och ljus ligger fortfarande som grund för hur Louis Poulsen designar och skapar armaturer. Den danska tillverkaren av belysning, Louis Poulsen, grundades 1874 och föddes ur den skandinaviska designtraditionen där form följer funktion. Deras lampors funktion och design skräddarsys för att spegla och stödja det naturliga ljusets rytm och varje detalj i designen har ett syfte. Varje design börjar och slutar med ljus i åtanke. Louis Poulsens armaturer är gediget hantverk hela vägen från design till produktion vilket ger en kvalitetsbelysning utöver det vanliga och designlampor som är behagliga för ögat och ljuset.

Precis som för alla beslut Louis Poulsen tar genom designprocessen, så grundar sig även materialvalen i deras designfilosofi. Materialen på lamporna är väl utvalda med lampans sken och ljusspridning i fokus. Materialen kan användas och formas för att spegla, framhäva, exponera och absorbera ljus. Valet av material och användandet av detta i kombination med materialets kvalitet, som Louis Poulsen håller högt, står till grund för den fantastiska lampdesign som kännetecknar Louis Poulsen. Louis Poulsen är ett typiskt exempel på danska designlampor som med sin bevarade retro-känsla utmanar både traditionell och modern designbelysning. De skapar lampor vars design står sig oberoende av trender och alltid känns lika aktuella.

Louis Poulsen tillverkar ett stort urval av golvlampor, bordslampor, vägglampor, pendellampor och utomhuslampor till både privatpersoner och företag.

Framgångsrika samarbeten med Välrenommerade formgivare

Genom åren har Louis Poulsen gjort sig kända för sina samarbeten med kända designers, arkitekter och andra skickliga personer som Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Verner Panton, Øivind Slaatto, Oki Sato, Louise Campbell, Vilhelm Lauritzen, Shoichi Uchiyama och Alfred Homann. Tack vare dessa samarbeten har de etablerat sig som en global leverantör av arkitektonisk och dekorativ belysning för både inomhusmiljö och utomhusmiljö. Gemensamt för alla samarbeten är ambitionen att designa för att forma ljus. På vår sida för formgivare

Bright 1-2-3 är auktoriserad återförsäljare av Louis Poulsens lampor

På Bright 1-2-3 har vi ett nära och långtgående samarbete med Louis Poulsen och vi är auktoriserad återförsäljare. I vår butik i Sickla Köpkvarter har vi en stor yta av utställningen vigd åt armaturer och lampor från Louis Poulsen där du alltid hittar det senaste nyheterna samt ett brett urval av storsäljande klassiker som PH 5, AJ-lampor, Patera pendel och PH glaspendlar.

Vi har, utöver lampor, även ett stort sortiment av reservdelar till Louis Poulsens lampor och lagerför de flesta reservglas och annat som kan behövas. Har vi inte just den reservdel du söker så beställer vi snabbt och smidigt hem det till dig.

Louis Poulsen PH – Ett välkänt original

Redan 1924 designande arkitekten Pouls Henningsen den fantastiska lampan PH för Louis Poulsen. 1925 vann designen guldmedalj vid deltagandet i Exposition Internationale des Arts Decoratifs & Industriels Modernes i Paris. Redan året efter lanserades den första utgåvan och blev en omedelbar succé. Tanken bakom PH lampan är att maximera spridning av ljus men samtidigt skapa en armatur som inte är bländande ur någon vinkel. Som om inte den utmaningen var stor nog så ville Poul Henningsen även, med lampans design, skapa ett mjukt och smickrande ljus. PH-lampan har genom åren kommit i många olika utföranden som taklampa, bordlampa, golvlampa och vägglampa och den finns även i ett antal olika modeller och material. Några av de mest kända är taklamporna PH 5, PH Snowball och PH Artichoke (Kotten) samt bordslampan PH 2-1 och fasadlampan PH 3-2/1 för utomhusbruk.

PH 5 – Kökslampornas kökslampa

1958 designade Poul Henningsen den kända lampan PH 5 som snabbt blev en storsäljare. Taklampan har blivit en riktig designklassiker i de svenska köken men även internationellt. PH 5 lampan finns i flera färger och passar i de flesta miljöer. Idag 60 år senare är PH 5 taklampan fortfarande den mest sålda lampan i deras sortiment. PH 5 känns igen på sina skärmar och att de har olikfärgade detaljer inuti lampan. Detta för att hjälpa glödlampans ljus att få perfekt färg på ljuset när det kommer ut genom lampan. Under 2021 kom Louis Poulsen med en serie PH 5-lampor som är lite annorlunda färgsatta än de klassiska. De heter PH 5 Monochrome och som namnet indikerar så är de mer enfärgade än övriga i sortimentet. PH 5 Monokrom blev snabbt populär hos våra kunder.

AJ – En serie lampor med intressant historia

Arne Jacobsen designade AJ-lampan för SAS Royal Hotel i Köpenhamn år 1957. I dag betraktas AJ-serien som den design som den danske arkitekten är mest känd för över hela världen. På den tiden bestod AJ-serien av ett bord och en golvlampa samt en vägglampa, en mindre bordslampa och en bordslampa som var konstruerad för att fästas i bordet. Vägglampan prydde lobbyn i ett utförande i rostfritt stål i vackra rader när hotellet öppnades 1960. Tillsammans med pendeln AJ Royal utgjorde AJ-lampan en del av det övergripande designkoncept som Jacobsen skapade för hotellet. Arne Jacobsen designade inte bara själva hotellet ända ned i minsta detalj åt SAS, han ritade också nästan alla hotellets originalmöbler och bruksföremål. AJ-lampans profil, med de räta linjerna och kombinationen av sneda och räta vinklar, betraktas inte bara som en formell parallell till sittmöblerna i 3300-serien, utan också till de geometriska profilerna hos hans byggnader. AJ-lampan användes i flera delar av hotellet, då i koppar och rostfritt stål. Från början kunde den även fås i ljusgrått, mörkbrunt och svart, precis som AJ-pendeln. Sedan dess har nya färger introducerats under åren för att uppmärksamma seriens jubileer. Under 2020 firade man 60 år sedan öppnandet av SAS Royal Hotel genom en återlansering av AJ Bord Mini. Alla versioner av AJ-lampan återlanserades också i den ursprungliga versionen i rostfritt stål, som återspeglar omgivningen i Arne Jacobsens anda och lyfter fram lampans minimalistiska, distinkta form och fulländade ljusemission.

Hos oss hittar ni alltid ett aktuellt utbud av AJ Golvlampor, AJ Bordlampor och AJ Vägglampor både i vår utställning i Sickla, på lager och i vår webshop.

Här hittar du mer om Louis Poulsen, deras verksamhet, historia och produkter.


Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan