Kundtjänst telefon: 08-64 05 123 | E-post: info@lampsladdar.se
Varumärken / Karlskrona Lampfabrik

Karlskrona Lampfabrik

Karlskrona Lampfabrik har sedan starten 1884 producerat otaliga designklassiker och tillverkar än idag vissa av de usprungliga modellerna av fotogenlampor. Alla deras lampor och lyktor kännetecknas av tidlös design, äkta material och gediget hantverk.


Historien bakom Karlskrona Lampfabrik

I mitten av 1800-talet Startar Herman Skantze tillsammans med sin kusin C.A Swahn Sveriges första fotogenlampsfabrik i Karlskrona. De ser en stor marknadspotential i den nya tekniken, inte minst hos den svenska flottan och den expanderande järnvägen. Med tillgång till kapital samt goda kontakter med tyska ingenjörer expanderar fabriken och flyttar 1893 till nybyggda lokaler inne i centrala Karlskrona. Med en årlig tillverkning på närmare en halv miljon brännare, och över 500 katalogförda modeller, samt en bred tillverkning av specialarmaturer för elektricitet och gas, är Karlskrona Lampfabrik den ledande aktören inom belysningsområdet i södra Sverige. Som ett yttersta bevis på produkternas höga kvalitet tilldelas fabriken första pris och guldmedalj vid den stora industriutställningen i Stockholm 1897, samt ytterligare medaljer vid utställningarna i Helsingborg 1902 och Karlskrona 1903.

Lars-Olof Skantze, är utbildad elektronikingenjör och har erfarenheter som chef för SKF i Latinamerika, när han 1933 tar över som fabrikör. Hans plan är att rationalisera och få upp lönsamheten och han säljer därför fabriksfastigheten i centrala Karlskrona för att koncentrera hela verksamheten till det ombyggda gjuteriet på Pantarholmen - där de sedan dess har bedrivit sin verksamhet. Fotogenlamporna för en tynande tillvaro, och man satsar istället helt ut på den elektriska belysningen. Man moderniserar delvis sortimentet, men behåller även de klassiska modellerna från det sena 1800-talet, som än idag utgör Lampfabrikens signum.

2006 Patriks son Valdemar Skantze tar tillsammans med sin hustru Katarina över fabriken med föresatsen att ytterligare höja kvalitén på produkterna och lyfta fram det rika historiska arv som företaget besitter och numera är tämligen ensamma om. Ambitionen är att hitta en bredare och köpstarkare publik som vet att uppskatta ett genuint svenskt hantverk. Den nya inriktningen visar sig ligga rätt i tiden - i en globaliserad värld där överkonsumtion och långa transporter blir allt mer etiskt oförsvarbart, börjar medvetna kunder efterfråga nationellt särpräglade produkter med en historia och en kvalitet som håller över tid. Karlskrona Lampfabrik tillverkar idag även större delen av Svenskt Tenns lampor.

Bright 1-2-3 är återförsäljare av Karlskrona Lampfabrik

Vi på Bright 1-2-3 känner oss väldigt stolta över att kunna erbjuda er Karlskrona Lampfabriks stora och fina sortiment. Med all deras historia och expertis, i kombination med en alltid lika hög kvalité, kommer deras produkter, med största sannolikhet, att finnas kvar i många generationer framöver. Detta är något vi brinner för och därför tillhandahåller vi även reservdelar, reservglas och allt som kan behövas för att reparera en gammal lampa som gått sönder. Vi har också egen verkstad för lamprenovering om el med mera behöver ses över efter många år. Den anda av hantverk, kvalité och närhet till marknaden som kännetecknar Karlskrona Lampfabriks historia ligger oss på Bright 1-2-3 varmt om hjärtat och vi gläds åt att kunna sälja ansvarsfulla produkter av hög kvalité som produceras i vårt närområde.

Karlskronalampan - En modern klassiker

När folk pratar om och tänker på Karlskronalampan kommer ofta deras olje och fotogenlampor upp. Denna är verkligen en lampa som ger oss en indikation på hur vi förr i tiden lyste upp våra hushåll. I en dåtid som var bra mycket mer primitiv än hur vi lever i idag, visas med dessa lampor ett prov på ett högt och proffsigt idétänkande då många av dessa lampor kommer med en ögla som gör att du lätt flyttar Karlskronalampan utan att bränna dig. En av våra favoriter är Karlskronalyktan för stearinljus.

Bankirlampan ger skrivbordet stil, klass och charm

Bankiren är en amerikansk klassiker som ofta ses på bibliotek och advokatkontor, och som blivit populär även i Sverige. Den patenterades redan 1909, med en konstruktion vars verkshöjd dock snarare ligger på det estetiska än på det funktionella planet. Kombinationen av mässing och den gröna skärmen skänker en klass till rummet och får även enklare skrivbord att se exklusiva ut.

Lukt och rökfri fotogen till dina lyktor

Utöver sina lampor har Karlskrona Lampfabrik även egen belysningsfotogen. Deras består till 100% av ren paraffinolja som ger en mycket jämn och osfri låga. Testa denna något dyrare olja så blir du förundrad över kvalitén och hur den skiljer sig från billigare, billigare fotogen som man kan köpa på bensinmackar och i mataffärer. Den billigare fotogenen rekommenderas bara att man använder i mycket välventilerade utrymmen och är således inte så lämplig inomhus i hemmiljö.

Klassiska reservglas som Vestakupor, Strindbergsglas och Skomakarskärmar

Det härliga med lampor och lyktor som har producerats mer eller mindre likadana i över 100 år är att de aldrig går ur stil. Därför tycker vi det är viktigt att reservdelar och reservglas ska finnas att tillgå. Vi lagerför de mest populära typerna av glas som Vestakupor i olika storlekar, Bordsskärmar till Strindbergslampor och skräddarskärmar i olika storlekar och färger. I vårt beställningssortiment kan ni hitta det mesta av tänkbara reservdelar till fotogenlampor som vekar, fotogenbrännare, brännarrör och övriga tillbehör. Hittar ni inte det ni söker så kontakta oss. Allt som finns i Karlskrona Lampfabriks sortiment beställer vi gärna hem till er.

Vackra elektrifierade fotogenlampor

När elektriciteten svepte fram över världen så började även Lampfabriken producera lampor med el. Ofta tog de sin klassiska design på fotogenlampor och bytte ut brännare mot kabel och lamphållare. De tillverkar även en del lampor som är designade för elektricitet från början. Dessa lampor har samma grundvärden som fotogenlamporna och tillverkas i äkta, genuina material. De riktigt utstrålar kvalité, hållbarhet och klass!


Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan