Kundtjänst telefon: 08-64 05 123 | E-post: info@lampsladdar.se
Stickkontakter / Lampproppar

Lampproppar

lamppropp, lampkontakt eller takkontakt

Våra lampproppar passar till både textilkabel och plastkabel som SKX och SKK kabel. Lampproppar finns som både jordade stickkontakter och ojordade stickkontakter. Nytt är även DCL-pluggen som blev ny standard inom EU från 2019.


Lampproppar för alla behov

Hos oss på lampsladdar så hittar du den lamppropp du söker oavsett om det ska vara en lös takkontakt för att montera på sladd eller en lampropp med sladd som är redo att koppla in på kopplingsplint i din lampa eller lampupphäng. Vi har även varianter med längre sladd och lamppropp färdigmonterat, dessa är smidiga att använda om uttaget inte sitter där din lampa ska placeras. Bara att klippa på rätt längd och montera på armaturen.

Jordad lamppropp

En jordad stickkontakt för lamputtag kallas ofta jordad lamppropp, de har två stift och ett hål som möter ett stift i lamputtaget i taket. Detta stift som sitter i uttaget är jorden som känner av ifall det blir något elektriskt fel i armaturen och då skickar via jordkabeln tillbaka till elskåper som kan bryta säkringen eller jordfelsbrytaren om sådan finns. Idag är det standard med jord i alla typer av rum men tidigare användes detta enbart i rum med högre risker som badrum, våtrum och kö till exempel. En jordad lamppropp passar i såväl jordade som ojordade uttag.

Ojordad lamppropp

En ojordad lamppropp har enbart två piggar och uttaget i taket endast två hål. Eftersom den saknar jord och hål för jordstiftet så går den inte att använda i jordade uttag. Det finns undantag för detta med så kallade europaproppar för lampor. Dessa är då dubbelisolerade och ställer krav på att hela armaturen skall vara dubbelisolerad för att de ska vara godkända att använda i jordade uttag utan jord inkopplad. Hos oss hittar ni både vanliga ojordade lampproppar, europapamproppar och den nyare varianten DCL-lamppropp.

DCL lamppropp - Ny EU-standard 

Sedan 2019 gäller inom EU en ny standard för lampproppar och lamputtag, den kallas DCL som är en förkortning av "Devices for connection of luminaries". Givetvis får man fortsätta använda sina äldre varianter av lampproppar om man har detta system installerat i sitt boende. Den nya standarden skall dock installeras vid alla nyproduktioner eller om man gör omfattande renoveringar av elsystemet. Syftet med bytet är att det ska bli enklare att köpa och sälja lampor inom EU och att det ska bli bättre elsäkerhet i länder där stickproppar tidigare varit ovanliga. De nya DCL-kontakterna är jordade eller dubbelisolerade, och ska även vara CE-märkta.

Tillbaka till alla Stickproppar


Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan