Kundtjänst telefon: 08-64 05 123 | E-post: info@lampsladdar.se
Ljuskällor

Ljuskällor

Lampor i snygg design och lampor för allt. 

Här möts belysning och design på nätet. Våra lampor är utvalda för att passa våra lampsladdar och gärna med ett dekorativt sken. Allt från stora runda glödlampor till dekorativa lyktlampor med synlig glödtråd. 


Här har vi samlat alla våra olika ljuskällor och i vårt breda sortiment finns alla typer av lampsocklar som bland annat de vanligaste E14, E27, GU10. Vi har även en stor variation av lamptyper så som halogenlampor, LED-lampor och glödlampor från varumärken som Osram, Star Trading, Ekonomiljus och Airam med flera. Hittar du mot förmodan inte det du söker här på lampsladdar.se så rekommenderar vi ett besök på vår andra webbplats Bright 1-2-3 där vi har ett ännu bredare sortiment av ljuskällor och även tusentals armaturer.

LED Lampor

Sedan några år tillbaka är LED den ledande tekniken inom ljus. Det har länge funnits i offentliga miljöer och inom trafikbelysning med mera men har på senare år slagit igenom stort även inom hembelysning och hemmiljö.Det sena intåget på privatmarknaden berodde mycket på prisbilden och att det var svårt att tillverka LED-lampor som kunde användas i alla de befintliga armaturerna på marknaden och med alla de utbytbara lösa ljuskällorna vi är vana med. Tekniken behövde förfinas och förminskas så att allt ett LED-chip behöver för att drivas kunde rymmas i till exempel en LED-klotlampa med E14-sockel. Den stora fördelen med LED jämfört med glödlampor och halogenlampor är att de sparar energi, ca 90% jämfört med en glödlampa till exempel. De har mycket längre livslängder. En Glödlampa har en förväntad livslängd på ca 1000-2000 timmar, en halogenlampa ca 2000-4000 timmar. En LED-lampa har en förväntad livslängd på 10 000-50 000 brinntimmar beroende på kvalité och omgivande miljö. Sedan LED-lampornas intåg har vi alla stött på problematiken med att omvandla lumen till watt och watt till lumen. Detta för att jämföra en LED-lampas ljusstyrka med en glödlampas och tvärtom. Det finns inget exakt förhållande mellan dessa värden men en tumregel man kan använda är förhållandet ett till tio. Det betyder att en LED-lampa på 6 watt lyser ofta ungefär lika starkt som en glödlampa på 60 watt och tvärtom. Hittar du inte den LED-lampa du söker så kolla vår andra webbplats bright123.se där vi har ett ännu större utbud lampor med LED.

Ljuskällor E27

Lampor med E27-sockel eller som de ofta kallas i folkmun, lampor med stor sockel, är vanliga och används i många olika typer av armaturer. Det finns både glödlampor med E27, halogenlampor med E27 och numera allra främst LED-lampor med E27-sockel. De olika modellerna av ljuskällor som finns med E27-lampsockel är normallampor, klotlampor och en mängd speciallampor. De är gjorda för att passa i denna typ av lamphållare. Ett ännu större utbud av ljuskällor finns i vår andra webbutik Bright 1-2-3 och framförallt i vår butik i Sickla Köpkvarter.

Ljuskällor E14

Lampor med E14-sockel kallas ofta lampor med liten sockel eller lampor med smal sockel. Dessa hittar vi oftast på mindre lampor som klotlampor, päronlampor, kronljus och andra mindre speciallampor som signallampor. Det tillverkas fortfarande glödlampor med E14 och halogenlampor med E14-sockel men främst idag så klart LED-lampor med E14-lampsockel. De är gjorda för att passa i denna typ av lamphållare.

Glödlampa

En glödlampa är den första typen av lampa som uppfanns av Thomas Edison för att skapa ljus med elektricitet. Den spreds fort under 1900-talet och blev under senare hälften en självklar del i våra hem i takt med att elnätet utvidgades över världen. I en glödlampa sitter en volframtråd som lyser upp när det leds elektricitet igenom den. Glödlamporna är tyvärr inte ett så bra alternativ ur hållbarhetssynpunkt och för att snabba på processen med att ta fram miljövänligare alternativ förbjöds det, med början 2009, inom EU att tillverka och importera glödlampor. I och med det inleddes en utfasning i takt med att det som redan fanns inom unionen började säljas slut och användas upp. Vi har i dagsläget fortfarande många av de gamla modellerna kvar. Hittar du inte den glödlampa du söker så besök vår andra webbshop Bright 1-2-3 eller vår butik med samma namn i Sickla Köpkvarter, nacka.

Glödlampa E27

Vanliga glödlampor finns som normallampor med E27 och även klotlampor med E27 samt vissa specialmodeller för olika spänning som 12 volt och 24 volt samt även skakstarka fartygslampor med mera. De flesta lampupphäng som produceras är gjorda för lampor med E27-sockel.

Glödlampa E14

Med liten sockel, E14 finns det glödlampor i modellerna klot-, kron- och päronlampor bland annat. Det finns även en del lampor för olika specialområden som lampor till tavelbelysning och signallampor.

Halogenlampor

Halogenlampor fungerar i grund och botten som en glödlampa men lamphuset innehåller halogengas. Halogenlampor har längre livslängd än glödlampor och i synnerhet de som drivs med 12 volt har ofta upplevts brinna länge. Halogen sparar ca 30% av energin jämfört med en glödlampa. Ett bra alternativ jämfört åt det hållet men fortfarande långt kvar till LED-lampans effektivitet. Även halogenlamporna har förbjudits att tillverka och importera till EU och en del modeller börjar bli svåra att få tag på. Vi har i dagsläget fortfarande en hel del klotlampor, normallampor, kronljus, globlampor inom de vanliga lamporna samt de flesta varianter av stifthalogen som G4, GY6,35 och G9. Utöver dessa har vi även kvar halogenlampor med riktat ljus. Dessa lampor har lite olika specialnamn men kallas gemensamt spotlights i halogen. Vi har sådana med lampsocklarna MR11 (GU4), MR16 (GU5,3) och GU10. Att socklarna varierar mer bland halogenlamporna beror på att man inte ska kunna sätta en lampa gjord för låg spänning i en armatur med högre spänning. Till exempel ser MR16-lamporna och GU10-lamporna väldigt lika ut men skiljer sig i sockeln så att man inte kan sätta i fel variant. En halogenlampa för lågvolt går sönder direkt om den sätts i en armatur för 230 volt och omvänt kommer en lampa för 230 volt knappt lysa allt om den endast får 12 volts spänning. Hittar du inte den halogenlampa du söker så besök vår andra webbshop Bright 1-2-3 eller vår butik med samma namn i Sickla Köpkvarter, nacka.

Dimbar LED

I början av LED-lampornas framväxt hade tillverkarna svårt att få till så att lamporna kunde dimmas så som vi konsumenter vara vana vid från halogen- och glödlampor. De var ofta inte helt kompatibla med våra dimmers vilket gjorde att de blinkade. De första generationerna av LED-lampor kunde heller inte dimras längre ner än till 10% av maxstyrkan vilket många tyckte inte var bra nog. Idag har man kommit mycket längre och möjligheterna inom LED har blivit mycket bättre. Dimbara LED-lampor av hög kvalité dimras idag i princip lika bra, stabilt och lågt som de gamla lamporna. Dock skiljer sig kvalitén på marknaden markant då det som inom de flesta områden finns de som producerar med fokus på kvalité och prestanda och de som fokuserar på pris och billigt. Vi är noggranna med vad vi köper in och har höga krav på funktion och hållbarhet.

En skillnad när man dimmar LED är att enbart ljusstyrkan ändras och inte ljusfärgen så att skenet blir varmare. Halogen- och glödljus ändrade även till ett varmare sken när de dimrades ner. För att efterlikna detta finns det vissa LED-lampor som härmar glödlampans beteende genom att olika ledchip med olika färgtemperatur lyser beroende på hur den är dimrad. Dessa lampor har lite olika namna beroende på tillverkare med Dim-To-Warm är en vanlig benämning. Du hittar fler dimbara LED-lampor i vår andra butik Bright 1-2-3.

Halogenlampor E27

Vanliga halogenlampor E27 med stor sockel är normallampor och klotlampor. En annan mycket populär variant är de stora globlamporna som fanns med diameter på 125mm och 95mm. Vi har idag enbart tillgång till några varianter då många försvunnit från marknaden. Söker man en variant som inte längre finns kvar så kan vi glädjande nog erbjuda likvärdiga alternativ med LED-teknik. Speciellt de som har filament-LED och idag kan göras närmast identiska med hur halogen- och glödlampsgloberna såg ut.

Ugnslampor

För att kunna se hur steken ser ut har vi belysning i våra ugnar. Detta är generellt lite knepigt då inga ljuskällor gillar värme vilket förkortar livslängden. Därför finns det speciellt framtagna lampor för ugn, bastu och liknande varma miljöer. Ugnslampor är oftast gjorda för att klara temperaturer upp till 300 grader och finns i ett antal olika utföranden. Vi har alla de vanligaste varianterna av ugnslampor i lager, till exempel päronlampor för ugn, klotlampor för ugn samt även vissa stifthalogen för ugn. Fler ugnslampor kan du hitta i vår andra butik Bright 1-2-3.

Päronlampor

En av de minsta varianterna av lampor är päronlampor. Dessa används lite överallt, ofta på grund av sin smidiga storlek men även för att de faktiskt är väldigt dekorativa. Ett exempel på det är den klassiska Sarfattikronan 2097 från Flos som har massa små päronlampor i tunna armar vilket skapar intrycket av en svärm eldflugor när det är mörkt runtomkring. Vi har päronlampor i glödljus i 15 och 25 watt samt väldigt många varianter av LED-päronlampor. Dessa finns med olika ljustemperatur samt även varianter med rökfärgat glas.


Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan