Kundtjänst telefon: 08-64 05 123 | E-post: info@lampsladdar.se
Stickkontakter

Stickkontakter

Lampkontakter och stickproppar för inomhusbruk

Stickkontakter och lampproppar från bland annat Emmlight för dig som vill skruva själv. Skulle du sakna något så hör gärna av dig till info@lampsladdar.se så löser vi det ihop. 


31 artiklar
Sortering:
Antal:
KAMPANJ
Multiadapter 3-fas, vit
Gelia
191 kr
(239 kr)
Välj
I lager
31 artiklar

När du köper en armatur idag så köper du en lampa utan stickpropp, den följer inte med i förpackningen utan säljs på sidan. Viktigt är att man som konsument har kollat noggrant hemma vilket uttag man har i sitt tak innan man ger sig ut för att handla sin hembelysning. Det finns jordade uttag, ojordade uttag och uttag som har den nyare DCL kontakten. Även den finns både jordad och ojordad. Det är alltså ditt uttag i taket som bestämmer vilken stickkontakt du behöver.

DCL kontakt

DCL kontakt är den nya standarden av lamputtag. Den finns som allt annat både i jordad kontakt, ojordad kontakt, som stickpropp eller som en helgjuten kontakt med en liten sladdbit på. Den modellen med en liten sladdbit är enkel att använda om man har en sockerbit på sin armatur som man smidigt skruvar in sin kontakt i.  Den svenska standarden när det gäller belysning är krokupphäng med tillhörande kontakt men idag säljs en hel del armaturer som har direkta installationer, då behövs ingen kontakt mellan lampa och el. Man sätter då en sockerbit och skruvar ihop kablarna i taket med armaturen på det sättet, det kallas fast installation.

Stickkontakt

Färgen på kabeln brukar avgöra om du vill ha en vit stickkontakt eller en svart stickkontakt. Oavsett vilken modell du behöver så finns de flesta modeller i både svart och vitt. Europakontakten, den platta säljs även i en transparent färg för den som har transparent kabel på sin armatur. Det enda modell som är svårt att få tag i svarta färg är stickproppar för takuttag, både jordade och ojordade säljs endast vita. DCL kontakten både den jordade stickproppen och den ojordade stickproppen finns i svart färg. 

Svarta stickproppar

Svarta stickproppar sitter ofta på de armaturer som har svart kabel. Det finns svarta europakontakter och svarta öppningsbara kontakter till vägguttag. Det finns både svarta jordade kontakter och svarta ojordade kontakter. Båda modellerna av lampkontakt finns också med sidoutgång eller rak utgång, då går din kabel ut antingen åt sidan eller rakt bakåt. En kontakt med sidoutgång kan vara bra om man vill leda kabeln uppåt eller nedåt i uttaget. Har du en lampa med ljuskälla i ditt fönster så kan det vara bra att leda kabeln uppåt. En lampa på fönsterbrädan kan även vara bra att sätta på en timer så du slipper tända och släcka den varje dag.

Lampkontakt

Det finns en hel hög olika stickproppar, lamputtag och skarvsladdar på marknaden. För att allt ska passa ihop måste man ha lite koll på sitt eluttag i hemmet, på armaturen och på skarvsladden. Man kan inte bara ge sig ut och handla och tro att det ska bli rätt. En ojordad kontakt passar till exempel inte i ett jordat uttag, där behöver man en jordad lamppropp. Det finns ingen stickpropp standard, man får anpassa inköp efter det lamptillbehör som passar i hemmet. Det gäller även om man har en lamparm i sitt tak, man får kolla av kontakten innan man ger sig ut för att köpa armatur och lampkontakt, det gäller även om man köper ett lampupphäng med tillhörande ljuskälla. 

Ojordade stickkontakter

Vi har inte så mycket försäljning längre utav den gamla hederliga ojordade stickkontakten. Den standarden börjar försvinna helt och våra hem fylls numera av DCL kontakter och jordade uttag. Varför välja DCL kontakt undrar säkert många konsumenter som inte förstår varför den har kommit som ny standard. Meningen är att skapa en standard som fungerar i hela europa, vi ska slippa ha olika uttag mellan länder enkelt beskrivet. Vi köper en hel del eltillbehör från varumärken som Gelia och Emmlight. Dem har alla eltillbehör som man kan tänkas behöva i sitt hem. Det finns lamphållare, takkoppar, platta kontakter, färdiga sladdställ och oändligt med småprylar som kan tänkas behövas för den händige.

Platta stickkontakter, även kallat europakontakt eller europapropp är en helgjuten stickkontakt som sitter färdig på sladden. Den säljs som lösa delar också, men endast en behörig elektriker får sätta på dessa kontakter. Du kan alltså inte köpa denna som konsument utan behöver behörighet. Det man kan göra om man behöver få en ny platt kontakt på sin sladd är att lämna in hela sin armatur på en verkstad. Den reparationen går fort och oftast kan man få det gjort på plats.  En stickpropp europa sitter monterad på en ojordad kabel så den behöver vara dubbelisolerad för att bli godkänd. 


Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan